Divoká jazda v permanentnom fláme

12.05.2008 Celý región

Život dlhovlasého útočníka, ktorý na ihrisku vyzeral ako rocková hviezda zéry hippies, bol po skorom konci s kariérou vo veľkom futbale dlho permanentným flámom.
George Best sa vrhol naplno do radovánok, krásne ženy k nemu vždy patrili tak, ako plný pohár alkoholu a umenie v posteli ho preslávilo takmer rovnako, ako kúzla na zelených trávnikoch. Bola to divoká jazda, na ktorú doplatil životom.

Futbalový talent mal klasický krídelní útočník, ako sa zvykne vravieť, od Boha. Preslávil sa vo veľkom Manchestri United, za ktorý hral od svojich sedemnástich do dvadsiatich ôsmich rokov. V necelých osemnástich (narodil sa 22. mája 1946 v Belfaste) debutoval čiernovlasý krídelník aj v reprezentácii Severného Írska, za ktorú nastúpil dovedna v 37 zápasoch a dal 9 gólov.

Manchestru United pomohol v rokoch 1965 a 1967 ktitulu majstra Anglicka, v roku 1968 sa výrazne podieľal na jeho triumfe v Pohári európskych majstrov, predchodcovi súčasnej Ligy majstrov. V roku 1968 ho zaslúžene vyhlásili za najlepšieho futbalistu Anglicka a v tom istom roku získal aj mimoriadne vysoko cenenú individuálnu trofej: Zlatú loptu v plebiscite časopisu France Football, udeľovanú najlepšiemu futbalistovi Európy. Nie náhodou sa vtedy hovorilo: „East or West, George is Best“ (Na východe či západe je George najlepší).

V ideálnych futbalových rokoch jeho kariéru výrazne ovplyvnila nedisciplinovanosť, permanentné problémy so životosprávou a pletky so ženami. Zo svojich nočných záťahov neodchádzal nikdy sám, domov si vždy doviedol nejakú, najradšej blond krásku. „Stačilo povedať: Ahoj, som Georgie Best z United ahneď na vás viseli štyri mačičky, \" spomínal na toto obdobie. Alkohol sa mu stal bližším ako guľaté čudo, na tréningy chodil neraz opitý. Zopárkrát sa neunúval vôbec a tak ho v roku 1974 zManchestru vyhodili. Na konte mu zostalo 465 zápasov a v nich 180 gólov. Nemal ešte ani 28, keď sa začal jeho strmý pád. Po nútenom odchode z Manchestru prešiel niekoľkými menšími britskými klubmi (Stockport, Cork, Fulham, Hibernian, Bournemouth) na živobytie si dokonca zarábal aj za veľkou mlákou, kde hral nejaký čas za tímy Los Angeles Aztecs, Fort Lauderdale Strikers aSan Jose Earthquakes vtamojšej NASL. Ba objavil sa aj vdrese austrálskeho klubu Brisbane Lions. S aktívnym futbalom sa definitívne rozlúčil, keď mal 37 rokov.

PROMINENTNÉ KRÁSKY PO BOKU

Hoci už nepatril k futbalovým hviezdam, naďalej sa objavoval na titulných stránkach novín, predovšetkým vďaka milostným aféram a búrlivým opileckým výstupom, ktoré ho doviedli až do väzenia. V roku 1984 ho odsúdili na dvanásť týždňov za šoférovanie pod vplyvom alkoholu a napadnutie policajta.

Tradovalo sa, že George Best mal intímny pomer so siedmimi najkrajšími ženami sveta, víťazkami rôznych súťaží Miss. „Boli iba tri, \" znel jeden zjeho známych výrokov. Počas búrlivých rokov, kedy denne flámoval a pil, sa po jeho boku objavovali mnohé prominentné krásky. Patrila k nim napríklad švédska Miss World 1977 Mary Stavin (zahrala si vo filme Vyhliadka na vraždu po boku Rogera Moora alias Jamesa Bonda), dánska sochárka Eva Haraldsted či modelka Angie Lynn. To všetko boli blondíny, ktoré Besta najviac priťahovali, k ďalším patrila Američanka Marjorie Wallace či playmate Angie MacDonald - James. „Veľa som „misskoval“, \" rekapituloval toto obdobie. Chválil sa dokonca, že počas jednej celodennej párty sa vyspal so siedmimi dievčatami! V Anglicku sa oňom hovorilo aj to, že na jednom večierku sa neúspešne pokúšal o priazeň slávnej Brigitte Bardotovej! Všetky jeho milenky sa s ním však rozišli pre nekontrolovateľné pitie - Best denne údajne vypil i desať fliaš bieleho vína.

VIERA V NESMRTEĽNOSŤ ČI HARAKIRI?

Raňajkoval brandy s vínom a bolo zázrakom, keď do obeda vydržal triezvy. „Búrske oriešky a dobrý ležiak, to je moja diéta, “ smial sa známym, ktorí mu vobavách radili aj schudnúť. „George vie, že napáchal veľa zlého, “ povedala svojho času novinárom Bestova druhá žena Alex. Pôvabná blondínka, o 26 rokov mladšia než jej slávny manžel, akási relikvia jeho bohatierskych časov. Nepatrila do zástupu známostí na jednu noc, predstavovala kotvu, ktorá manžela brzdila vjeho eskapádach. Rozprávala aj o tom, že George má následkom cirhózy pečene pleť žltú ako citrón. Best ju chlácholil slovami: „Neboj sa, budem žít tak, aby som ťa neurobil vdovou. “

„Ten človek si o sebe buď myslí, že je nesmrteľný, alebo sa rozhodol pre harakiri, “ povedal pred štyrmi rokmi profesor Williams. Závislosť na alkohole sa však negatívne podpísala na jeho pečeni a operácia bola jedinou možnosťou, ako vyriešiť chronické problémy. Na darcu čakal osem mesiacov a dozvedel sa o tom po návrate z dovolenky na Mallorke. Chirurg Nigel Heaton mu v londýnskej Cromwellovej nemocnici transplantoval novú pečeň v júli 2002 a telo prijalo cudzí orgán dobre.

V októbri lanského roka sa však začali ohlasovať rôzne infekcie. Šesť týždňov bol hospitalizovaný a potom ho premiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde jeho životné funkcie obstarávali prístroje. Posledné hodiny pri lôžku trávil s ním syn Calum, otec iniektorí bývalí spoluhráči, najmä Denis Law. „Smrť bola iba otázka času a bolo to vlastne najlepšie, čo sa mohlo stať. V poslednom čase to už bolo telo bez duše, ato by sa mu nepáčilo. Bolo to pre neho vyslobodenie... \" - povedal Denis Law. Keď sa jeho stav rapídne zhoršil, v piatok 25. novembra na londýnskej Cromwellovej klinike vydýchol naposledy.

POMPÉZNA ROZLÚČKA

Vo Veľkej Británii sa očakávalo, že pohreb Georgea Besta bude najväčšou smútočnou udalosťou od smrti princezny Diany v roku 1997. S Dianou sa vtedy lúčil viac než milión jej obdivovateľov a do severoírskeho Belfastu sa na poslednú rozlúčku Besta chystali tiež masy ľudí.

Britské televízne spravodajské stanice vysielali pohreb v priamom prenose a svoj program preň prerušila aj hlavná stanica verejnoprávnej BBC. Tisíce ľudí lemovali ulice mesta, ďalší sledovali prenos z obradu na obrovských obrazovkách.

Slávnostná rozlúčka sa uskutočnila na zámku Stormont, ktorý sa týči nad Belfastom. Priatelia, lekári, kňaz, syn a sestra rozprávali osobné a hráčske príbehy futbalovej legendy, hovorili o svojom obdive k jeho talentu, ľudských kvalitách, humore i súboji s alkoholizmom, ktorý nakoniec prehral.

„Chcem, aby si ma ľudia pamätali pre moju hru, \" povedal Best krátko pred smrťou a pohreb dokumentoval, že želanie sa mu asi splnilo. Rozlúčiť sa prišla smotánka Severného Írska i britského futbalu. Nechýbal súčasný tréner Manchestru United, jeho bývalého klubu, sir Alex Ferguson, tréner anglickej reprezentácie Sven-Göran Eriksson a ďalšie legendy Manchestru United vrátane jeho blízkeho priateľa Denisa Lawa. Nechýbali ani dve Bestove ženy - Angie a Alex – či jeho posledná partnerka Ros. Po oficiálnom obrade, trvajúcom vyše hodiny, odviezli rakvu na cintorín, kde bol Best uložený vedľa svojej matky Ann.

Moderná žena september 2006
 

Vyberte región